Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Π.Δ.121/08

ΘΕΜΑ:<<Παροχή διευκρινήσεων για την ορθή εφαρµογή των διατάξεων του Π.∆τος 121/08>>
Σχετικά: 1) « Το υπ .αριθ. Γ55/685/19-2-2009 Γενικό Έγγραφό µας»
2) « Το υπ. αριθ. Φ. 80000/2092/219/4-2-2009 έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας»
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών µε τα οποία παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά µε την ορθή εφαρµογή των διατάξεων του Π.∆τος 121/08 µε το οποίο καθορίστηκαν οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών οργανισµών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρµακοποιών και των σχετικών κυρώσεων, θα θέλαµε να επιστήσουµε την προσοχή σας στην πιστή εφαρµογή των ανωτέρω προκειµένου να αποφευχθούν περιπτώσεις ταλαιπωρίας των ασφαλισµένων και αδυναµίας εκτέλεσης συνταγών από τα φαρµακεία.
Συγκεκριµένα και σύµφωνα µε τις παρεχόµενες διευκρινήσεις, «ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί µία µονάδα (εµβαλλάγιο) ιδιοσκευάσµατος και µέχρι 2 εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο (άρθρο 2 παρ. θ).
Στην περίπτωση δε που αναγράφονται περισσότερα των δύο εµβαλλαγίων, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του δοσολογικού σχήµατος, προκειµένου να αιτιολογηθεί η µεγαλύτερη ποσότητα.
Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισµών κατά τον έλεγχο των συνταγών, δεν θα πρέπει να περικόπτουν τις συνταγές που περιέχουν µέχρι δύο (2) εµβαλλάγια, επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής το δοσολογικό σχήµα, θεωρώντας ότι δεν είναι ορθά συµπληρωµένη η συνταγή. Σε συνταγές όµως, που περιέχονται περισσότερα από δύο εµβαλλάγια και είναι απολύτως απαραίτητη η αιτιολόγηση αναγραφής µεγαλύτερης ποσότητας, η µη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο µη εξόφλησης της συνταγής.»
Παρακαλούµε για τις ενέργειες της αρµοδιότητάς σας, προκειµένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι ιατροί του Ιδρύµατος για την εφαρµογή των ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου