Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΜΗΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αριθ. Πρωτ. Γ55/851 08-08-2011

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος 121/2008 μόνο οι ιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν τη δυνατότητα « να χορηγούν συνταγή με αγωγή διάρκειας έως και δύο ( 2) μηνών για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους του Ιδρύματος που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή». Ως εκ τούτου συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ή τον ΟΑΕΕ ιατροί που συνταγογραφούν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν το δικαίωμα έκδοσης δίμηνων συνταγών. Οι εν λόγω ιατροί (σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία) μπορούν να εκδίδουν:
- συνταγές μηνός ή
- επαναλαμβανόμενες συνταγές μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.
Επισημαίνεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ή τον ΟΑΕΕ ιατροί που συνταγογραφούν οφείλουν:
α) να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές και μόνο όταν το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δεν λειτουργεί να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές
β) να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή για την ίδια νόσο (άρθρο 2 του Π.Δ. 121/08) και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους.
Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μην εκτελούν συνταγές δίμηνης διάρκειας που έχουν εκδοθεί από συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΟΠΑΔ ή τον ΟΑΕΕ και να χορηγούν σε αυτές τις περιπτώσεις αγωγή που να αντιστοιχεί σε θεραπεία μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου